Mojito

Mojito

8cl soda
4cl rum
1cl lime juice
8 lístků máty
4ks osminky limetky
2 lžičky třinového cukru

Jak namíchat drink
Muddling - drcení paličkou


Do sklenice, ve které budeme míchaný nápoj servírovat, vložíme
nejprve ovoce a bylinky, které násladně podrtíme paličkou tzv.
Muddler.
Následně sklenici naplníme po okraj drceným ledem a nalijeme výše
uvedené ingredience. Vše důkladně promícháme dlouhou barovou
lžičkou. Dosypeme drcený led a ozdobíme. Přidáme brčko, které je v
tomto případě nezbytné.


Potřebné vybavení

Popis

Jde o oblíbený míchaný nápoj z oblasti Karibiku a jeden z nejoblíbenějších nápojů spisovatele Ernesta Hemingwaye, který jej často popíjel v baru La Bodequita del Medio ve Staré Havaně.

Nápoje podobné mojitu byly známy už ke konci 16. století. Podle legendy byl vynálezcem předchůdce Mojita anglický korzár Richard Drake, který míchal aguardiente (nerafinovaný předchůdce rumu), cukr, limetkovou šťávu a mátu. Svůj drink nazýval „El Draque“ – Drak, podle přezdívky svého nadřízeného, Sira Francise Draka.

Základna korzárů byla na Kubě a při jejich výpravách se recept rychle šířil do dalších latinskoamerických zemí. V 19. století byl koktejl poměrně populární mezi chudšími Kubánci. Příkladně v knize Ramóna de Palma z roku 1838 pije „Draquecito“ jedna z hlavních postav každý den, jako prevenci před epidemií cholery.

Skutečné Mojito vzniklo z El Draque, záměnou aguardiente za rum na počátku 20. století na Kubě. Je možné, že na něj také měly vliv recepty na mátový Julep či Daiquiri. Jeden z nejstarších tištěných receptů na Mojito se objevuje v příručce pro barmany ve floridském baru Sloppy Joe’s z let 1931 a 1936.




Barman s.r.o
Bronzová 24/2
155 00 Praha 13 – Stodůlky

BARMANSKÉ POTŘEBY
BARMANSKÉ KURZY
BAROVÝ CATERING