Amaretto Sour
6cl amaretto1 střik Angostura Bitters2cl vaječný bílek3cl čerstvá citronová šťáva1,5cl cukrový sirup1ks plátek kůry z pomerančeJak namíchat drink
Shaking - třepání v šejkru
Nejprve si připravíme sklenici, ve které budeme koktejl servírovat. Po okraj ji naplníme kostkovým ledem, zalijeme vodou a několikrát zamícháme barovou lžičkou, abychom jí důkladně vychladili. To samé poté uděláme se spodní částí šejkru. Po scezení vody poté do šejkru
nadávkujeme uvedené ingredience, přidáme čerstvé kostky ledu a po
uzavření druhou částí důkladně protřepeme. Pomocí barového sítka
poté scedíme obsah šejkru do předchlazené servírovací sklenice, kterou
předem zbavíme ledu a vody. Zdobíme a servírujeme.
Potřebné vybavení
Popis
Perfektní rovnováha sladké a kyselé chutě. Kyselá fúze citrónové šťávy, pomerančového džusu a sladkých mandlí, která dává drinku chuť italského likéru Amaretto. Jisté náznaky koktejlů sour můžeme najít v první knize o koktejlech, v knize Jerryho Thomase How to Mix Drinks, která vyšla už v roce 1862. To jsme ovšem pořád docela daleko od doby, kdy se začala psát historie tohoto drinku.
Něco jako Whiskey sour už si totiž míchali britští námořníci v 18. století na svých dlouhých plavbách. Jak známo námořníky putující dlouho po moři často trápily kurděje z nedostatku vitamínu C. Ovoce, ze kterého by vitamín C mohli získat, se totiž rychle kazilo a na širém moři čerstvé nenatrháte. Námořníci si však uměli poradit. Pomohl jim k tomu jejich milovaný rum, později gin a také whisky. Alkohol totiž skvěle zakonzervoval ovocnou, nejčastěji citronovou, šťávu. Přidal-li se navíc ještě cukr, výsledná medicína navíc proklatě dobře chutnala.