Amaretto Sour

Amaretto Sour

6cl amaretto
1 střik Angostura Bitters
2cl vaječný bílek
3cl čerstvá citronová šťáva
1,5cl cukrový sirup
1ks plátek kůry z pomeranče

Jak namíchat drink
Shaking - třepání v šejkru


Nejprve si připravíme sklenici, ve které budeme koktejl servírovat. Po okraj ji naplníme kostkovým ledem, zalijeme vodou a několikrát zamícháme barovou lžičkou, abychom jí důkladně vychladili. To samé poté uděláme se spodní částí šejkru. Po scezení vody poté do šejkru
nadávkujeme uvedené ingredience, přidáme čerstvé kostky ledu a po
uzavření druhou částí důkladně protřepeme. Pomocí barového sítka
poté scedíme obsah šejkru do předchlazené servírovací sklenice, kterou
předem zbavíme ledu a vody. Zdobíme a servírujeme.


Potřebné vybavení

Popis

Perfektní rovnováha sladké a kyselé chutě. Kyselá fúze citrónové šťávy, pomerančového džusu a sladkých mandlí, která dává drinku chuť italského likéru Amaretto. Jisté náznaky koktejlů sour můžeme najít v první knize o koktejlech, v knize Jerryho Thomase How to Mix Drinks, která vyšla už v roce 1862. To jsme ovšem pořád docela daleko od doby, kdy se začala psát historie tohoto drinku.

Něco jako Whiskey sour už si totiž míchali britští námořníci v 18. století na svých dlouhých plavbách. Jak známo námořníky putující dlouho po moři často trápily kurděje z nedostatku vitamínu C. Ovoce, ze kterého by vitamín C mohli získat, se totiž rychle kazilo a na širém moři čerstvé nenatrháte. Námořníci si však uměli poradit. Pomohl jim k tomu jejich milovaný rum, později gin a také whisky. Alkohol totiž skvěle zakonzervoval ovocnou, nejčastěji citronovou, šťávu. Přidal-li se navíc ještě cukr, výsledná medicína navíc proklatě dobře chutnala.




Barman s.r.o
Bronzová 24/2
155 00 Praha 13 – Stodůlky

BARMANSKÉ POTŘEBY
BARMANSKÉ KURZY
BAROVÝ CATERING